Οδηγός

Αξιοθέατα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

   

 

Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής του Παγγαίου, ιερού όρους των αρχαίων Ελλήνων, τόπου του Ορφέα και του Διονύσου,  χάνεται στους αιώνες και αγγίζει τον μύθο. Πολλοί είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και οι ιστορικοί τόποι που βρίσκονται στην περιοχή, όπως μεταξύ άλλων:

 

Κάστρα - Πύργοι:

 

α) Πύργος Απολλωνίας

β) Ανακτορούπολη

γ) Βρανόκαστρο

 

Ιερά - Ναοί - Μοναστήρια:

 

α) Παλαιοχριστιανική Ποδοχωρίου

β) Ιερό Ήρωα Αυλωνείτη

γ) Παλαιοχριστιανική Κηπιών

δ) Βυζαντινή Μονή Αγίου Γεωργίου Διασωρίτου

 

Αρχαίες πόλεις:

 

α) Αρχαία Γαληψός

β) Αρχαία Ηιόνα

γ) Βυζαντινή Χρυσόπολις

δ) Αρχαίος Φάγρης

ε) Αρχαία Οισύμη

στ) Αρχαία Πέργαμος

 

Βραχογραφίες:

 

Σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της περιοχής αποτελούν οι βραχογραφίες που βρέθηκαν στις πλαγιές του Παγγαίου όρους. Πρόκειται για σχέδια προϊστορικών κατοίκων της περιοχής που αποτύπωσαν στο βράχο, ζώα, σκηνές κυνηγιού, σκηνές από την καθημερινότητά τους και άλλα γεγονότα της ζωής τους.

 

Σε κοντινή απόσταση:

 

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται ξακουστές αρχαίες πόλεις, όπως είναι η Αμφίπολη και οι Φίλιπποι, δύο πόλεις της αρχαιότητας που σε μεγάλο βαθμό οφείλουν την ύπαρξή τους στον πλούτο του Παγγαίου Όρους. Οι Φίλιπποι μάλιστα πρόσφατα ανακυρήχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Ιδιαίτερης σημασίας επίσης είναι και ο τύμβος στο λόφο Καστά, όπου τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε ένα μοναδικό ταφικό μνημείο παγκόσμιας αναγνώρισης.


Άλλα μέρη

Φωτογραφία του Λέωντος της Αμφίπολης

Ο Λέων της Αμφίπολης. Πριν την Αμφίπολη στην δυτική όχθη του Στρυμόνα κοντά στην γέφυρα βρίσκεται ο περίφημος Λέων. Πρόκειται για επιτάφιο μνημείο  πλαστικής του 4ου π.χ .αιώνα

 

 

Φωτογραφία από το σπήλαιο της Αλιστράτης

 

 

 

 

Το <σπήλαιο της Αλιστράτης το οποίο θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας πιθανόν και της Ευρώπης, όπου η φύση θέλησε να  δείξει την δύναμη της δημιουργίας  στολισμών και σχηματισμών.

 

 

Φωτογραφία από τα Λουτρά Ελευθερών Λουτρά Ελευθερών.Σε απόσταση 15 χιλ. από την Κάριανη βρίσκονται οι ιαματικές πηγές των Λουτρών Ελευθερών. Ήρεμες διακοπές με καλό κλίμα και μπάνια στις θερμές πηγές με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.