Γίνεται ευκολότερη η αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας

Γίνεται ευκολότερη η αγορά αφορολόγητης πρώτης κατοικίας

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Aυξάνονται τα όρια απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, για την αγορά πρώτης κατοικίας, με διάταξη που περιέχεται στην μακροσκελή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από τις διατάξεις για τις ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία και την αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το πακέτο των τροπολογιών περιέχει και μια ευνοϊκή διάταξη, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η αγορά των ακινήτων, που έχει παγώσει λόγω της αβεβαιότητας που έχει ενσπείρει ο κορονοϊός κια παρουσιάζει και το παράδοξο φαινόμενο, οι τιμές των ακινήτων να είναι υψηλά αλλά να μην υπάρχουν αγοραστές.

Ειδικότερα, προκειμένου να ενταχθεί κανείς στους δικαιούχους απόκτησης 1ης κατοικίας με εξαίρεση από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, θα πρέπει ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην κατέχουν κατοικία εμβαδού 70 τ.μ., προσαυξανόμενο κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Εφόσον το υφιστάμενο σπίτι είναι εμβαδού, μέχρι τα συγκεκριμένα όρια, ο αγοραστής απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ενώ αν είναι μεγαλύτερο επιβαρύνεται κανονικά με τον ΦΜΑ.

Με την τροπολογία τα όρια αυτά αυξάνονται, σε ότι αφορά στα παιδιά και διαμορφώνονται σε 70 τ.μ., για τον άγαμο ή το ζευγάρι προσαυξανόμενα κατά 25 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 30 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Έτσι, με την ψήφιση της τροπολογίας, μια τριμελής οικογένεια μπορεί να αποκτήσει αφορολόγητη πρώτη κατοικία, αν έχει ήδη σπίτι το οποίο είναι μέχρι 95 τ.μ. αντί για 90 τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα μια τετραμελής οικογένεια μπορεί σήμερα να αποκτήσει αφορολόγητη πρώτη κατοικία, αν διαθέτει ήδη σπίτι εμβαδού μέχρι 110 τ.μ. και με την ψήφιση της τροπολογίας, θα έχει την απαλλαγή, ακόμη και αν έχει ήδη σπίτι έως 120 τ.μ.

Επίσης, το όριο της απαλλαγής για την πενταμελή οικογένεια αυξάνεται από τα 135 τ.μ. σε 150 τ.μ.

Τα ίδια όρια ισχύουν και για την αγορά οικοπέδων, επί των οποίων μπορούν να ανεγερθεί πρώτη κατοικία...

Διαβάστε περισσότερα στο sofokleousin.gr

(Πηγή: sofokleousin.gr)


Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχόλια